Iratkozzon fel hírlevelünkre

Arculatváltás

 

Januárban indul a külföldi magyar intézetek arculatának egységesítése az interneten, a jövőben minden állomáshely Balassi Intézet néven működik majd – mondta Hatos Pál, a budapesti központ, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója. A határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős intézmény főigazgatóját az egységes országképről, az egyes országokban szükséges részstratégiákról és a bővülési lehetőségekről kérdeztük.

 

Korábban többször hangoztatta: szükséges a külföldi magyar kulturá­lis intézetek közös arculatának kialakítása. Már lezajlott a grafikai pályázat, és a Balassi Intézet honlapján is látható egy új logó. Ez mit jelenít meg, és mikor kerülnek sorra az egyes intézetek?

 

A Balassi Intézet központi weblapja gyűjti majd csokorba az egyes intézetek aloldalait, úgy, hogy az egyes intézetek internetcímei azért megmaradnak: januártól indul ez az új rendszer, ekkortól számíthatjuk digitális arculatváltásukat is. Minden külföldi magyar intézet elnevezésében megjeleníti a Balassi Intézethez tartozását. A bécsi, berlini, párizsi, római és moszkvai magyar intézetek emellett továbbra is megtartják a Collegium Hungaricum megjelölést is. A grafikai megjelenés a következőképp néz ki: fehér alapon piros színnel magyaros kereszthímzés, mellette a Balassi Intézet felirat és egy pixeles zöld motívum – így egyesül a magyar népi hagyomány inspirációja a digitális képalkotást szimbolizáló egyik legfontosabb elemmel és a nemzetiszínek dinamizmusával.


Miért éppen Balassi Bálint nevével egységesülnek az intézetek? Nem olyan nevet kellett volna választani, amelyet világszerte ismernek – mondjuk Bartók Béla vagy Liszt Ferenc?

 

Nem a legszerencsésebb szokás nagyjainkat rőffel mérni és összehasonlítani. Természetesen Bartók vagy Liszt neve is ragyoghatna szimbólumként felettünk, de a magyar nyelvű költészet első óriása, a kilenc nyelven értő Balassi Bálint életművében szintén azt a közép-európaiságot idézi fel, amely legtermészetesebb kerete nemzetközi törekvéseinknek. Nem példátlan reneszánsz költőkre bízni a kulturális diplomácia védnökségét. Gondoljunk a spanyol Cervantes Intézetre vagy a portugál Camoes Institutóra.

 

Arról is szólnak a hírek, hogy ezek az intézetek valamiféle egységes országképet, stratégiát képviselnének a jövőben, uniformizált módon. Ez igaz? Ennek ellentmond, hogy ön néhány hete a Parlamentben tartott kulturális szakmai napon azt mondta, hogy a jövő egyik feladata a „lokális részstratégiák" kidolgozása is.

 

Íhatos2gy van. Nem szabunk egyenruhát minden egyes magyar intézetre. Az adott ország hagyományait, célközönségét, igényeit természetesen integráljuk. A hagyományos európai tengely – a párizsi, berlini, római intézeteink –, az atlanti régió – New York, London – vagy Közép-Európa, valamint ezeken belül az egyes helyszínek mind-mind különböző részstratégiákat igényelnek. Azon túl, hogy a méretbeli különbségek sem teszik lehetővé, hogy egy nagyobb intézet ugyanazt művelje, mint egy kisebb. Nincs ellentmondás az egységes országkép és a részstratégiák között: a vezérelv az, hogy minden egyes magyar intézet a helyspecifikus stratégia mellett egységes nemzeti összképet közvetítsen. A pozitív viszonyulási pontok mentén, a kényes ügyeket sem elhallgatva megmutatni a külföldnek, hogy Magyarország nem szomorú, áldozati szerepben tetszeleg, hanem a helytállás, a kreativitás országa.

 

Nem fél, hogy ez a külföld szemében átcsúszhat a már káros végletbe?

 

Valóban, a nacionalizmus minden nemzeti érzés árnyékos oldala. De mi továbbra sem az exkluzivitásra és az elkülönülésre, hanem a találkozási pontok feltalálására koncentrálunk. A Liszt Ferenc-emlékév kiváló illusztrációja ennek. Nincs ellentét a magyarságát csak franciául megvallani képes, de azt büszkén tevő hazafi és az európai közvélemény által Franz Lisztként megismert zongoravirtuóz világpolgársága között. Így nem kell félnünk az osztrákoktól sem, akik – etnikai származása alapján – szintén magukénak érzik őt. A nemzetkép újrapozicionálását csak biztos, jogos önérzet birtokában tehetjük meg.

 

Nem elkésett ez az újra­pozicionálás?

 

Sohasem késő és mindig aktuális. A változó, robajló iramú társadalmi-gazdasági változások a világban állandó feladatként jelölik ki ezt.

 

Az egységes nemzetkép mellett milyen lokális stratégiák lehetnek működőképesek?

 

Rómában, a világ egyik legfőbb vallási központjában például a közelmúlt egyháztörténete lehet hangsúlyos pont. Ezen keresztül meg lehet mutatni a közép-európai népek közös szenvedését és túlélési stratégiáit. Berlinben, a legszekulárisabb európai fővárosban ez nyilván nem működne. Ott viszont, a progresszív művészeti törekvések központjában Kassák Lajos és magyar avantgárd kiállítására ötvenezren voltak kíváncsiak. Mert ez is magyar hagyomány. Varsó belvárosában pedig a szeptemberi Magyar Kavalkádon iparművészetünk, a néptánc és a népi művészetek, a kürtőskalács és a magyar bor vonzottak mintegy hetvenezer embert.

 

A parlamenti szakmai napon említette, hogy a magyar felsőoktatást is lehetne népszerűsíteni az intézeteken keresztül, példaként említve a tudományos és a mérnökképzést. A művészeti oktatás nem marketingképes?

 

Természetesen az. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem már így is világhírű, de nemzetközileg versenyképes a magyar dizájn is. A Campus Hungary elnevezésű programunk erről szól: nemzetközi tényezővé kell tenni a magyar felsőoktatás minél szélesebb szegmensét, ez ad alapot arra, hogy külföldről minél több kiváló, minőséget kereső diákot Magyarországra csábíthassunk.

 

Hol lát még lehetőséget a külföldi magyar intézetek számának növelésére? Korábban említette Belgrádot és Zágrábot, valamint Pekinggel is megállapodás született e tárgyban. Dél-Amerikában jelentős magyar diaszpóra él, a Balassi Intézet megfogalmazott célja pedig a fentieken túl az is, hogy a külhoni magyarok kulturálódási lehetőséget biztosítson.

 

Előkészítés alatt van több régió felé is a terjeszkedés, valóban az egyik kiemelt célpontunk Dél-Amerika. A legközelebbi bővülés tényleg Ázsiában várható: már miniszterelnöki megállapodás van egy pekingi magyar intézet alapításáról.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
24
November
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések